Een afbeelding exporteren

Commando

Locatie

Exporteer afbeelding

Bestand > Exporteer

Met het commando Exporteer afbeelding kan je een gerenderde Vectorworkstekening exporteren naar een hele reeks bestandsformaten, waaronder GIF, JPG, TIF, BMP, WMPhoto enz. Het is bovendien mogelijk om verschillende delen van de afbeelding te selecteren en deze te exporteren.

De lijst met afbeeldingsformaten is afhankelijk van het besturingssysteem en de geïnstalleerde stuurprogramma’s.

Hieronder vind je een overzicht van alle standaard exportindelingen voor afbeeldingen die door Vectorworks ondersteund worden.

Exportindelingen

Mac

Windows

BMP

X

X

Portable Bitmap (PBM)

X

GIF

X

X

JPEG

X

X

JPEG2000

X

PNG

X

X

Photoshop (.psd)

X

TGA

X

TIFF

X

X

OpenEXR

X

WMPhoto

X

DDS

X

HEIF

X

X

ASTC textures

X

KTX textures

X

PVRTC textures

X

Om een afbeelding te exporteren:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Exporteer als afbeeldingsbestand’ wordt geopend.

Selecteer de gewenste exportopties en klik op Gerenderd of op Draadstructuur om een voorvertoning te zien van de te exporteren afbeelding.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Exporteer

Alle zichtbare objecten

Selecteer deze optie om een afbeelding te exporteren die alle zichtbare objecten bevat (de objecten hoeven niet aanwezig te zijn op de huidige weergave om zichtbaar te zijn).

Huidige weergave

Selecteer deze optie om een afbeelding te exporteren die precies overeenkomt met de huidige weergave.

Alle pagina’s samen

Selecteer deze instelling om alle pagina's samen als één afbeelding te exporteren. De afbeelding neemt standaard de afmetingen van het afdrukgebied over, zoals bepaald in het dialoogvenster ‘Tekenformaat’. Je kan de grootte van de afbeelding wijzigen, zolang je de hoogte-breedteverhouding van het afdrukgebied respecteert.

Elke pagina afzonderlijk

Selecteer deze instelling om elke pagina als een afzonderlijke afbeelding te exporteren. De afbeelding neemt standaard de afmetingen van het papierformaat over, zoals bepaald in het dialoogvenster ‘Tekenformaat’. Je kan de grootte van de afbeelding wijzigen zolang je de hoogte-breedteverhouding van het papierformaat respecteert.

Geselecteerde zone

Selecteer deze instelling om de geselecteerde zone te exporteren. Klik op de knop Selecteer zone. Het dialoogvenster wordt tijdelijk gesloten. Bepaal de zone door middel van een Vizier-aanwijzer. Klik een tweede keer om terug te keren naar het dialoogvenster ‘Exporteer als afbeeldingsbestand’. De invoervelden Pixel breedte/hoogte werden automatisch ingevuld met de afmetingen van het selectiekader.

Afmetingen

Behoud verhoudingen

Vink deze optie aan om de huidige verhouding tussen de breedte en de hoogte te behouden.

Resolutie

Geef de gewenste resolutie op in dpi (dots per inch).

Pixels

Breedte/Hoogte

Geef de breedte en hoogte op in pixels. Als de optie Behoud verhoudingen is ingeschakeld, zal de waarde in het ene veld zich automatisch aanpassen aan de waarde van het andere veld.

Werkelijke afdrukgrootte

Breedte/Hoogte

Geef de werkelijke breedte en hoogte op voor de gedrukte afbeelding. Als de optie Behoud verhoudingen is ingeschakeld, zal de waarde in het ene veld zich automatisch aanpassen aan de waarde van het andere veld.

Eenheden

Selecteer een eenheid voor de parameter Afmetingen.

Voorvertoning

Hier zie je de voorvertoning (gerenderd of in draadstructuur) van de gekozen instellingen.

Gerenderd

Klik om de voorvertoning bij te werken en te renderen met de huidige renderinstellingen.

Draadstructuur

Werk de voorvertoning bij in de weergave ‘Draadstructuur’.

Vereist geheugen/Geschatte bestandsgrootte

Hier zie je het geheugen dat nodig is voor de export en de geschatte bestandsgrootte van het exportbestand. Deze waarden zijn berekend op basis van de huidige instellingen in het dialoogvenster.

Werk bij

Klik om de waarden voor Vereist geheugen en Geschatte bestandsgrootte bij te werken.

Bestandsformaat

Type

Selecteer het type bestandsformaat en pas per type eventueel de instellingen aan.

Kleur

Selecteer of je de afbeelding wilt exporteren in kleur, in grijswaarden of in zwart-wit.

Bewaar alfakanaal

Voor bestandstypes die transparantie ondersteunen en wanneer je exporteert in kleur, kan je deze optie selecteren om de afbeelding te exporteren met een transparante achtergrond.

Bekijk een voorvertoning van het resultaat door op de knop Gerenderd of Draadstructuur te klikken; de ondoorzichtige witte achtergrond word vervangen door het schaakbordpatroon dat staat voor transparantie.

Kwaliteit

Voor bestandformaten waarvan je de kwaliteit kan instellen, kan je de kwaliteit van de afbeelding verlagen door de schuifknop naar links te verplaatsen. Verplaats de schuifknop naar rechts om de kwaliteit te verhogen.

Werk alle verouderde zichtbare zichtvensters voor het exporteren bij

Vink deze optie aan om alle zichtbare zichtvensters die niet meer up-to-date zijn, automatisch bij te werken alvorens te exporteren.

Werk alle verouderde parametrische objecten voor het exporteren bij

Vink deze optie aan om alle verouderde parametrische objecten (zoals bladkaders) bij te werken alvorens te exporteren.

Exporteer bestand georeferentie

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Deze optie is enkel beschikbaar als de huidige ontwerplaag gegeorefereerd is. Behalve de afbeelding wordt er eveneens een world-bestand geëxporteerd die de locatie, schaal en rotatie in het geografische coördinatenstelsel beschrijft. Ingeval er meerdere gegeorefereerde lagen zichtbaar zijn, wordt er een world-bestand gemaakt voor de actieve laag. Zie GIS en Georeferentie voor meer informatie.

Klik op OK.

Geef een naam op in het dialoogvenster dat geopend wordt. Het programma voegt de bestandsextensie van het geselecteerde exportformaat toe. Als je de optie Elke pagina afzonderlijk selecteerde, zullen de verschillende bestanden elk automatisch genummerd worden.

Klik op Opslaan.

Er wordt een nieuw bestand gecreëerd zonder dat er iets gewijzigd wordt aan het originele bestand. Dit nieuwe bestand kan geopend worden in andere toepassingen of geïmporteerd worden in andere softwareprogramma’s.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.